That Which Does Not Kill Us, Makes Us Stronger. DO NOT Let The System Get You Down

Blogspot'tan Domaine Gecme (Domain Tasima)

Uzun zamandir aklimda olan bir seydi bu blogspot uzantisindan normal domain adina gecme istegi. Bu istegimi cok daha fazla uzatmamam gerektigini dusundum ve bunun nasil yapilacagini arastirmaya basladim.

Blogger (blogspot) hizmeti gercekten harika bir hizmet ne domain ne de bir hosting ihtiyaciniz var. Ancak yinede kendinize ait bir alan adiniz (domain) olsun istiyorsunuz. Eger sizde benim gibi bu gecisi dusunuyor ama hala bir adim atamiyorsaniz bu yazimi okumanizda fayda var, cunku yaziyi okuduktan sonra tasinma isleminin bu kadar basit olduguna inanamiyacaksiniz (ben inanamadim).

Blogger Blogspot Uzantisini Domaine Tasima

Simdi bu islemi gerceklestirmek icin ilk yapacagimiz sey bir alan adi yani domain almak. Bu yuzden oncelikle bir domain ismi belirlemelisiniz ve tabi birde uzanti. Size tavsiyem ilk olarak .com uzantisini almaniz eger yok ise .net ikinci tercihiniz olsun. Bu alan adi uzantilari disindakileri cok dusunmeyin derim cunku Google amcanin en sevdigi .com ve .net uzantilaridir. Eger sadece ulke ici populer olmak istiyorsaniz o zaman com.tr, co.uk gibi uzantilara bakilabilir ama yinede en iyisi .com :)

Simdi alan adimizi belirlediysek ikinci adima gecebiliriz. Ikinci adimimiz belirledigimiz alan adimizi satin almak olacak. bu islem icin ben GoDaddy firmasini oneriyorum (zaten anlatacagimiz tasima islemide bu firmadan alinan domain ile anlatilmis). Bunun disinda bir cok alternatifler mevcut. Ben Turkiye'den alan adi almadigim icin diger calistigim firma isimlerini sizlerle paylasayim, diger domain alisi yaptigim firmalar Register.com ve A Plus siteleri. Bu 3 firmaylada sorunsuz calisabilirsiniz ancak Register.com firmasi pahalidir o yuzden GoDaddy ya da Aplus'i tavsiye ederim. Eger ingilizceniz varsa Aplus firmasinda chat imkanida mevcut.

Alan adimizida aldigimizi varsayarak bundan sonraki adima geciyorum. Bundan sonraki anlatimlari Tek Radar sitesinden alinti yaparak yazacagim.

Alan adınızı satın aldıktan sonra Blogger hesabınıza yönlendirmek için ilk olarak domain sağlayıcınızda yapmanız gereken bazı ayarlar var. Godaddy’den bir alan adı aldığınızı varsayarsak;

1- Godaddy hesabımızda oturum açtıktan sonra Domains > My Domains bölümüne giriyoruz. Burada sahibi olduğumuz alan adları listelenecektir. Blogger’da kullanmak istediğimiz alan adımıza tıklayarak alan adımızın mevcut ayarlarını gösteren ekrana ulaşıyoruz.
2- Buradan, ‘Total DNS Control and MX Records’ linkine tıklıyoruz.

Karşımıza yeni bir ekran gelecek. Bu ekranda genellikle CNAMES (Aliases) isimli tablonun en başındaki kayıt www kaydıdır. Bu kayıt domain adımızı ilk defa almışsak Godaddy’de park edilmiş halde tutulacağı için ‘@’ işaretiyle gösterilir.

Burada yapmamız gereken, www satırının sağ tarafındaki kalem işaretine tıklayarak düzenleme ekranına geçmek ve www kaydımızı ghs.google.com adresine yönlendirmek olacak. TTL kısmına dokunmamıza gerek yok.

3- Yukarıdaki işlemle www ile başlayan alan adımızı Blogger sunucularına yönlendirmiş olduk ancak alan adınızın www kullanılmadan, yani http://alanadım.com şeklinde, girilmesi halinde de sitenize ulaşılabilmesini sağlamak için yapmanız gereken bazı ayarlar var.

Aslında bu ayar Blogger hesabınızda da yapılabilir ancak biz bunun sağlıklı çalışmadığını gördük ve bu nedenle bu işlemi de domain servis sağlayıcımızda yapacağız. Bunun için domain sağlayıcı hesabımızdaki Forward seçeneğini kullanacağız.

Alan adımızı seçip Forward düğmesine bastıktan sonra çıkan Forwarding ekranında Enabled seçeneğini seçiyoruz, altındaki satıra http://www ile başlayan alan adımızı eksiksiz olarak giriyoruz ve 301 Moved Permanently seçeneğini işaretliyoruz. Böylece domain servis sağlayacımızda yapmamız gerekenler bitmiş oluyor ancak Blogger hesabımızda da yapmamız gerekenler var.

4- Blogger’da oturum açtıktan sonra ilgili blogspot subdomainimizin Settings yani Ayarlar kısmına tıklıyoruz. Daha sonra Settings bölümünün alt menüsünden Publishing kısmına geçiyoruz. Buradan da Switch to Custom Domain seçeneğine tıklayacağız.

Blogger bizden satın almak için bir alan adı girmemizi isteyecek. Biz zaten alan adımızı önceden satın almış olduğumuzdan Switch to Advanced Settings linkine tıklıyoruz.

Artık tek yapmamız gereken karşımıza çıkan Advanced Settings bölümünde Your Domain başlığının karşısına alan adımızı www ile birlikte girmek.

Böylece blogspot domaininiz tüm içeriğiyle birlikte alan adınıza yönlendirilmiş olacak. Ancak bazen yönlendirme işlemi -genellikle 6 saat olmakla birlikte- 2 güne kadar sürebilir. Bunun nedeni DNS sunucularının alan adlarını ön belleklerinde cache olarak belirli bir süre saklamasıdır.

Kaynak: Tek Radar

Iste bu kadar yonlendirme islemi bende 1 satten az surdu, zaten GoDaddy'nin en sevdigim yanida bu, yonlendirmeyi cok hizli yapiyor olmasi.

Yaklasik 10 gundur yeni yonlendirilmis domaini kullaniyorum hem http:// hem de www yazinca sorunsuz sekilde siteye giris yapiyor. Ayrica Google tarafindan indexlenmis eski blogspot.com uzantili yazilarinizda indexlerde duruyor ve aramalrda o linklere tiklaninca yeni alan adiniza yonleniyor. Yani bu yonlendirme islemini yapinca tum yazilarin kaybolacagi korkusuna kapilayin.

Bundan sonraki adimda blogspot'u Word Press'e tasimak var. Onunda nasil yapilacagini arastirdim cok fazla zorlu gorunmuyor :) Eger bu islemide gerceklestirrisem buradan sizlerle paylasacagim.

Blogspot'tan normal alan adina gecmeyi dusunenler icin umarim yararli bir yazi olmustur.
 
(http://weblokum.blogspot.com/2009/06/blogspottan-domaine-gecme-domain-tasima.html) ALINTIDIR

3 yorum:

  1. peki google dizininde ekli olan xxxx.blogspot.com adlı site haritalarının akıbeti ne olacak? bildirirsen sevinirim..

    YanıtlaSil
  2. Yapamadım ben yahu cok karısık :(

    YanıtlaSil
  3. Yaklaşık 1 haftadır uğraşıyorum ama olmuyor. Yapılması gereken her şeyi yaptım ama sonuç sıfır. Yardımcı olursanız sevinirim. Mail adresimi bırakıyorum
    turker.syhn@gmail.com

    YanıtlaSil

Ne Mutlu Türküm Diyene