That Which Does Not Kill Us, Makes Us Stronger. DO NOT Let The System Get You Down

KPDS İngilizce Sınavı Hakkında Genel Bilgiler

KPDS İngilizce Sınavı, üst seviyede Formal Akademik İngilizce Kelime, Cümle, Paragraf ve Metin Anlama bilgi ve becerisini ölçen ve zamanla yarışılan ciddi bir İngilizce sınavdır.
Türkiye’de okullarda, üniversitelerde ve dersanelerde öğretile(meye)n Genel İngilizce ve Formal Akademik İngilizce birbirinden çok farklıdır.

KPDS sınavı, her biri 5 seçenekten oluşan 100 çoktan-seçmeli sorunun 180 dakika içinde yanıtlanması gereken bir sınavdır. Bu nedenle süreyi doğru kullanmalı ve her bir soruyu en fazla 1.5 dakika içinde çözebilmelisiniz. Bunu yapabilmek için, Formal Akademik İngilizce Dilbilimsel Kuralları ve KPDS Soru Çözme Teknik ve Taktiklerini çok iyi şekilde öğrenmiş ve pratikte uygulayabiliyor olmalısınız.
KPDS sınavında 10 farklı soru tipi vardır ve her bir soru tipinin kendine özgü çözüm Teknikleri, Stratejileri ve Taktikleri vardır. Her bir soru tipinde farklı Formal Akademik İngilizce konular ve beceriler ölçülür. Örneğin, 5 soruluk KPDS Vocabulary bölümünde, noun, adjective, adverb, verb ve phrasal verb soruları vardır. Bu sorulardan her birini çözmenin ayrı bir tekniği ve stratejisi vardır. 
 

KPDS sınavında, bir soru tipindeki sorulardan birini okuduktan sonra soruda hangi Formal Akademik İngilizce konunun sorulduğunu hemen anlayabilmelisiniz. (Bu beceriye ancak Formal Akademik İngilizce Dilbilimsel Kuralları çok iyi öğrenmiş kişiler sahip olabilir.) 

KPDS Sınavında her bir sorunun ardından verilen 5 seçeneği hızlı bir şekilde gözden geçirerek yapı olarak Formal İngilizce Dilbilimsel kurallara uymayan 3 seçeneği, bu seçenekleri OKUYUP ANLAMAYA ÇALIŞMADAN (çünkü KPDS çeviri sınavı değildir ve zamanınız yok) eleyebilmelisiniz. (KPDS sınavında takriben 40 soruyu, (benim) NOKTA ATIŞ yöntemiyle 30 saniye içinde çözebilirsiniz.) Diğer sorularda geri kalan 2 seçenekten (bunların bir tanesine SAZAN diyoruz – yani Türkçe’ye çevrildiği zaman - SİZE - doğru gözüken ama çeldirici seçenek-, diğeri ise doğru seçenektir) hangisinin Formal İngilizce Dilbilimsel yapı ve kurallara uygun olduğunu görebilmelisiniz. Yani geri kalan 2 seçenekten, Formal İngilizce’nin Dilbilimsel kurallarına uygun olanını seçmelisiniz.

KPDS ingilizce Sınavında sözlük ve sözlük görevi yapan diğer yardımcı araçlar kullanılamaz.

KPDS DEĞERLENDİRME İŞLEMİ
KPDS İngilizce sınavına girenlerin cevap kağıtları ÖSYM'de optik okuyucu ile okunur ve her doğru cevap için 1 puan verilir ve doğru cevap sayıları toplanarak KPDS puanları bulunur.
KPDS değerlendirmesi 100 üzerinden yapılır.
KPDS seviyesi tüm adaylar için 100 tam puan üzerinden,

   90 - 100    arasında (A) seviyesi,
   80 -  89     arasında (B) seviyesi,
   70 -  79     arasında (C) seviyesi,
   60 -  69     arasında (D) seviyesi,
   50 -  59     arasında (E) seviyesi
    
olarak kabul edilir. Hangi seviyeye ne miktarda tazminat ödeneceği ilgili yönetmeliklere göre belirlenir.
Bir aday, KPDS sınav sonucunun tekrar incelenmesini KPDS Sınav Sonuç Belgesinin kendisine gönderildiği tarihten itibaren 30 gün içinde ÖSYM’den yazılı olarak isteyebilir. Bu sürenin hesabında ÖSYM Genel Evrak Biriminin adayın dilekçesi üzerine bastığı tarih damgası ve numara esastır. KPDS sonuçları inceleme için ücret ödenir ve ilgili banka şubesinin hesabına gerekli ücretin yatırıldığını gösteren banka dekontu dilekçeye eklenmelidir. KPDS Sınav sonuçlarının incelenmesi amacıyla ÖSYM'ye yapılacak başvuruların işleme alınabilmesi için, o dönemki KPDS Sınav kılavuzunun sonunda bulunan "Genel Amaçlı Dilekçe Örneği" kullanılır. 

KPDS Sınav belgeleri ÖSYM’de sınav tarihinden itibaren en az 100 takvim günü saklandıktan sonra imha edilir. ÖSYM’de bulunan KPDS belgelerinin aslı veya fotokopisi, yargı organlarının aksi kararı olmadıkça, sınava giren aday dahil hiçbir kişi ya da kuruma verilmez.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Ne Mutlu Türküm Diyene