That Which Does Not Kill Us, Makes Us Stronger. DO NOT Let The System Get You Down

KPDS Kelime Ezberlemedeki Yanlışlıklar

KPDS ingilizce sınavında baştaki 6 ingilizce kelime sorusunu ve sondaki 25 Okuma Parçası sorusunu doğru yanıtlayabilmek için KPDS Sınav Hazırlık çalışmanızda en az 5000 formal ingilizce kelime öğrenmelisiniz.

KPDS sınavına girenler her nedense bu sınavdaki bütün soruları ve seçenekleri okuyup kafalarında Türkçe’ye çevirip anlamak zorunda olduklarını düşünür. Halbuki, sınırlı ingilizce kelime hazneniz ile bir ingilizce mütercim-tercüman gibi davranarak KPDS sınavındaki soruları çözemezsiniz!..
İngilizce'de yaklaşık 500,000 kelime vardır. Anadili ingilizce olan bir Amerikalı veya İngiliz bile, üst seviyede akademik eğitim almamışsa, Formal İnglizce kelimeleri bilmez.

KPDS Sınavındaki sorular, içinde size mesajlar verilen ve bu mesajları anlamanız istenilen kısa hikayeler değildir.

KPDS Sınavı, İngilizce-Türkçe mütercim-tercümanlık sınavı değildir. Kimse sizin iyi bir İngilizce tercüman olup olmadığınızı test etmiyor.

KPDS Sınavı sizin genel kültür ve akademik alan bilginizi de test etmiyor.

KPDS sorularını ve seçenekleri kafanızda Türkçe’ye çevirip anlamaya ve mantıklı seçeneği işaretlemeye çalışarak KPDSsınavında başarılı olamazsınız!

KPDS Sınavında sadece 31 soruda AKADEMİK İNGİLİZCE KELİME bilgisinin ve verilen AKADEMİK METNİ anlayıp anlamadığınızı test eden sorular vardır.

Bir kişinin Akademik İngilizce Kelime Haznenizin büyüklüğünün KPDS Sınavındaki başarısını artıracağı gerçeği yadsınamaz. Fakat burada da şöyle sorunlar var:

Herşeyden önce, Formal Akademik İngilizce Kurallarını tam olarak bilmeyen bir kişinin oturup 3000 kelime ezberlemeye çalışması beyhude bir çabadır. KPDS sınavında başarı için oturup kelime ezberlemeye çalışmadan önce Formal Akademik İngilizce Dilbilimsel Kuralları adamakıllı şekilde öğrenilmelidir. Her sonu –ed ile biten kelimeyi Simple Past olarak görürseniz veya bir kelimenin hangi kelime sınıfına ait olduğunu bilmiyorsanız, sınavda pireyi deve sanarak okuduğunuzu yanlış anlarsınız ve yanlış cevap verirsiniz. Örneğin, 'araç, vasıta' anlamına gelen 'means’ kelimesini 'anlamına gelir’ şeklinde yanlış anlayabilirsiniz. Yani Akademik İngilizce Dilbilimsel Kurallarını bilmeyen bir kişinin 3000 İngilizce Kelime ezberlemeye çalışması boşa kürek çekmek anlamına gelecektir.

Piyasada ve İnternette KPDS Kelimeleri diye bir çok belge dolaşmaktadır. Hatta bu alanda nemalanan ticari websiteleri bile mevcuttur. Fakat bu Kelime Listelerindeki kelimeler geçmiş dönem KPDS sınavlarındaki kelime sorularındaki kelimelerdir. Bu kelimeleri ezberlemeye çalışmak zaman kaybına neden olacaktır. Neden mi?

Herşeyden önce, KPDS Kelimeleri diye sadece bu sınava özgü İngilizce Kelimeler diye bir yaklaşım bilimsel olarak yanlıştır. Yani İnternette dolaşan listelerdeki (BİR DAHA SORULMAYACAK) geçmiş dönem kelimelerini ezberlemek KPDS sınav başarınızda çok büyük bir fark yaratmayacaktır.

Daha önce belirttiğim gibi, KPDS Sınavında bütün soruları ve seçenekleri okuyup anlayarak ve mantıklı cevaplar bulmaya çalışarak başarılı olamazsınız. Çoktan-seçmeli soruların bulunduğu sınavların özelliği, zamanla yarışılan, belirli kuralların belirli strateji ve taktiklerle birleştirilerek çözülebilecek sorular içermesidir. Sorular ve seçenekler belirli (SİZİN) mantık (mesaj) çerçevesine göre hazırlanmaz. Yani, KPDS sınavında bütün soruları ve seçenekleri okuyup anlayarak mantıklı cevaplar bulma lüksünüz ve zamanınız yoktur. Bir soruyu en fazla 1.5-2 dakikada içinde yanıtlayabilmelisiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Ne Mutlu Türküm Diyene