That Which Does Not Kill Us, Makes Us Stronger. DO NOT Let The System Get You Down

Klavyende CTRL+F ye Birlikte Basarak İstediğin Soruna Çare Bul :)



XP'DE HIZ VE PERFORMANS


1=işlemci gücüne doping= Başlat-Çalıştır-Aç satırına:”Rundll32.exe advapi32.dll,ProcessIdleTasks” yaz ve tamam.

2=XP’nin hızlı kapatılması= Başlat-Çalıştır-Aç satırına regedit yaz sonra:
HKEY_LOCAL_MACHINE / SYSTEM / CurrentControlSet / Control anahtarınaulaş.Pencerini sağındaki alanda “WaitToKillServiceTimeout” sağ tıkla vedeğiştir
değeri 20000'den 200 yap.


3=Sonkullanılan belgeler listesinin silinmesi= Başlat-Çalıştır regedit yaz
HKEY_CURRENT_USER Software Microsoft Windows CurrentVersion Policies Explorer anahtarına ulaşın ve ekranda sağ tıkla yeni DWORDdeğeri yap değerin adı “NoRecentDocsHistory” olarak yap.Ardındanüzerine tıklayarak kısıtlamayı açmak için 1 değerini gir yok benbelgeler geçmişini istiyom diyosan 0 değerini gir.Yeniden başlat..

4)=Bellek perfonmansının arttırılması= Başlat-Çalıştır regedit.Kayıt defterinde;
HKEY_LOCAL_MACHINE SYSTEM CurrentControlSet Control Session Manager Memory Management anahtarına ulaş;
a)DisablePagingExecutive üzerine çift tıkla ondalık tabanında 1 değerini gir.
b)LargeSystemCache üzerine çift tıkla ondalık tabanda 1 gir.
c)Orada yeni bir DWORD değeri oluştur “IOPageLockLimit” olarak adlandırve değeri ondalık sistemde hangi rami kullanıyosan 128MB için 4000,256MB için 10000,512MB ve daha yukarısı için 40000 değerini girin.
Yeniden başlat…


5=Menü hızlandırılması= Kayıt defteri düzenleyicisini açın “HKEY_CURRENT_USERControlPanelDestop” altıdaki”MenuShowDelay” dizesine çift tıklayıp 400 olan değeri “0¨olarakatadığınızda sorun çözülür…

6)=Bağlantınızın %20 internet hızı artışı= Windows xp professional %80 internet hızını kullanmanıza izin veriyor İnternetinizin hızını % 20 arttırabilmek için
Başlat >çalıştır >gpedit.msc >bilgisayar yapılandırıcısı>yönetim şablonları >ağ >Qus paket zamanlayıcısı>ayarlanabilen bant genişliğini sınırla >etkin >bant genişliksınırı = 0 >uygula >TAMAM
(önceki bant genişlik ise=20)


7=Tamamen silme= Kaldirdigimiz programin ismi hala görünüyorsa.
HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindowsCurrentVersionUninstall… yanindaki + isaretli yere tiklayip actigimizdahepsini görebilirsiniz.Sağ tıkla ve sil…

8)= Gezgin Penceresinin Sabitlenmesi=Windows, oturumu her kapattığınızda görev çubuğunun ve tabii ki gezginpenceresinin büyüklüğünü ve konumunu kaydeder. Söz konusu değerlerindeğişmemesini, pencerenin konumunun ve büyüklüğünün sabit kalmasınıistiyorsanız, Kayıt Defterine bir ek yapabilirsiniz.
Bunun için ilk olarak söz konusu pencere ve görev çubuğunu istediğinizgibi yerleştirin.Daha sonraHKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionPoliciesExplorer adresine ulaşın ve burada yeni bir DWORDdeğeri oluşturup bu değere NoSaveSetting ismini verin. Ve DeğerVerisini 1 yapın.

9)= Konuşma Balonlarından Kurtulun=
Simgelerin üzerinde bilgi kutucuklarının açılması ve konuşmabalonlarının Windows turu hakkında açıklama yapması, haklı olarakbirçok kullanıcıyı rahatsız eder.
Bu yardım metinlerini devre dışı bırakmak içinHKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVe rsionExplorerAdvanceanahtarına ulaşın ve bu anahtar altındaki ShowInfoTip kaydını bulun vedeğerini 0 yapın. Ardından EnableBallonTips adında yeni bir DWORDdeğeri oluşturun ve değer verisini 0 yapın.

10)=Yetersiz Disk Alanı Uyarısının Kapatılması =
Bunun için, HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionPoliciesExplorer anahtarı altında yeni bir DWORD değerioluşturup NoLowDiskSpaceCheck adını veri ve değer olarak 1 girin.

11)= Kısayol Menüsü Üzerinden Şifreleme
NTFS bölümleri, bilgilerin şifrelenmelerine imkan tanırlar. Ancak bununiçin menüler arasında uzun bir gezinti yapmanız gerekebilir. Ancakbunun yerine dosya ve klasörlere ait nesne menüsüne yeni bir komuteklemek çok daha kolay olacaktır.
Bunun için, HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindowsCurrentVersionExplorerAdvanced anahtarını bulun. Burada yeni bir DWORDdeğeri oluşturup EncryptionContextMenu adını verin ardından değerini 1yapın.

12)= CD lerin Otomatik Açılmasını engellemek =
Sürücüye yerleştirdiğiniz her CD-ROM, üzerinde kurulum programınıotomatik olarak çalışır. Eğer CD üzerinde sadece bir kısım veriyeulaşmak istiyorsanız otomatik başlat fonksiyonu oldukça rahatsız edicibir hal alabilir.
Bu özelliği geçici olarak kapatmak için küçük bir hileyebaşvurabilirsiniz. CD-ROM u sürücüye yerleştirdikten sonra [SHIFT]tuşuna basılı tutun. Bu sayede otomatik başlat fonksiyonu bir defayamahsus olmak üzere çalışmayacaktır. Eğer bu işlevi tamamen kapatmakistiyorsanız aşağıdaki işlemleri yerine getirmeliniz.
XP Home için: HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetServic esCdrom anahtarına ulaşın Autorun kaydının değerini 0 yapın.
XP Pro Için: Başlat/Çalıştır komutu ile ekrana gelen pencereyikullanarak gpedit.msc konsolunu çalıştırın. Bilgisayar Yapılandırmasıbaşlığı altındaki Yönetim Şablonları / Sistem dizinine geçin. Ardındansağ taraftaki Otomatik çalıştır özelliğini devre dışı bırak öğesineçift tıklayın ve takip eden penceredeki Etkin seçeneğini işaretleyin.

13)= XP Pro da Gelişmiş Dosya Paylaşımı=
Dosyalar ve yazıcıların ağ paylaşımına açılmasının olumsuz bir tarafımevcut: bu kaynaklara herkes ulaşabilir. Windows XP Professionalsürümünü kullanıyorsanız okuma ve yazma hakları atayarak kaynaklarınkullanımını denetim altında tutabilirsiniz. Ancak bunun için bir ağetki alanına bağlı olunması gerekiyor. Buna rağmen küçük bir hileyardımıyla herhangi bir firma ağına bağlı olmadan da erişim haklarınıkontrol altında tutabilirsiniz.
Başlat menüsündeki Bilgisayarım komutunu kullanarak aynı isimlipencereyi açın. Ardından Araçlar menüsündeki Klasör Seçeneklerikomutunu çalıştırın. Görünüm kartındaki Basit dosya paylaşımı kullan(Önerilen) seçeneğindeki işareti kaldırın.

15)= Internet Explorer in Yeniden Kurulumu =Websayfaları artık doğru görüntülenmiyor ve yüklemeler aniden kesiliyorsa,artık IE yi yeniden kurmanın zamanı gelmiştir. Bunun için XP CD sinisürücüye yerleştirin ve Başlat/Çalıştır a şunu yazın.rundll32.exe.setupapi,InstallHinfSection.DefaultInstall.132.%windir%infie.inf


17)= istenmeyen XP Bileşenlerinden kurtulmak mı istiyorsunuz=C:WindowsInfklasörünü açın. Araçlar/Klasör Seçenekleri nden gizli klasörleri açın.Klasör içinde bulunan SYSOC.INF dosyasını metin editörü ile açın hersatırdaki hide sözcüğünü kaldırın ve dosyayı tekrar kaydedin. Dahasonra Başlat/Denetim Masası/Ekle-Kaldır/Windows bileşenleriniekle-kaldır düğmesine tıklayarak istemediğiniz bileşenleri kaldırın.

18)= Güncel Kullanıcının Masaüstünde Görüntülenmesi =
XP sistemindeki kullanıcı sayısı ne kadar artarsa o anda hangikullanıcının sisteme kayırlı olduğunu tespit etmek o kadar zorlaşır.Ancak bir Kayıt Defteri öğesi yardımıyla o an kullanılan hesabın isminibilgisayarım simgesi altında görüntülenmesini sağlayabilirsiniz. Bununiçin HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionExplorerCLSID{20D04FE0-3AEA-1069-A2D8-08002B30309D} anahtarıaltında yeni bir dize değeri oluşturun ve Bilgisayarım %USERNAME%olarak isim verin. Ancak bu kayıt sadece etkin kullanıcı içindir aynıişlemi diğer kullanıcılar altında da tekrarlamak gerekir.


19)= Rezerve Bant Genişliğinin Serbest Bırakılması=
Windows XP, ağ aktarım hızının standart olarak yüzde onunu özelişlemler için rezerve eder. Söz konusu sınırlandırmayı kaldırmak içinBaşlat/Çalıştır ‘a gpedit.msc yazın. Karşınıza gelen ekranda BilgisayarYapılandırması altında bulunan Yönetim Şablonları / Ağ / QoS PaketZamanlayıcı dizinini etkinleştirin. Buradaki Ayrılabilir bantgenişliğini sınırla kaydına çift tıklayın ve ayarını Devre Dışı olarakdeğiştirin.


20)= Otomatik Kullanıcı Kaydı =Eğerbilgisayarınızda birden fazla kullanıcı hesabına sahipseniz, ancakçoğunlukla sadece bir tanesini kullanıyorsanız otomatik kayıtfonksiyonundan faydalanmanız tavsiye edilir. Bu fonksiyonu aşağıdakigibi etkinleştirebilirsiniz.
Bunun için HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindowsNTCurrentVersionWinlogon kaydına ulaşın ve buradaki AltDefaultUserNamekaydına etkin olmasını istediğiniz hesabın adını girin. Daha sonaAutoAdminLogon adında bir dize değeri oluşturun ve değerini 1 yapın.Daha sonra DefaultPassword adında bir dize değeri oluşturun ve buna dakullandığınız hesabın şifresini girin. Windows bir sonraki açılışındaotomatik olarak yazılan kullanıcıyı açacaktır. Şayet açılış sırasındafarklı kullanıcı ile açılış yapmak isterseniz Space tuşuna basmanızyeterli.

21)= Dialer Programlarına Karşı Kalkan =
Çevirmeli Ağ Bağlantısında, bilginiz haricinde bir değişiklikyapılmasını, çevirmeli ağ telefon defterini yazmaya karşı koruyarakrahatlıkla engelleyebilirsiniz. Bunun için Windows gezgini penceresiniaçın ve Cocumentsand SettingsAll UsersApplication DataMicrosoftNetworkConnectionsPbkklasörüne gidin. buradaki RASPHONE.PBK özelliklerine girin ve bunu SaltOkunur hale getirin.

22)= Masaüstünü Göster Simgesinin Oluşturulması =
Öncelikle Not Defterinden yeni bir metin belgesi açın ve içine şunları ekleyin.
[Shell]
Command=2
IconFile=Explorer.exe,3
[Taskbar]
Command=ToggleDesktop
Daha sonra bunu Masaüstünü Göster.SCF adıyla kaydedin. Daha sonra bunu hızlı başlat üzerine sürükleyin.

23)= Saat Dilimi Penceresine Şehrinizi Ekleyin=
Regedit Düzen-Bul deyip Istanbul kelimesini aratın. (GMT +02:00) Atina,Istanbul, Minsk yazan değeri buluğunuzda Display yazan değere çifttıklayarak içinde yazılanları değiştirin.

24)= XP nin Konuşma Balonlarını Kapatmak =Eğerçalışmanız sırasında sürekli ekranın sağ alt tarafında çıkan d:sürücüsünde az yer türevi konuşma balonları sizi rahatız ediyorsaHKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionExplorerAdvanced altında EnableBallonTips DWORD değerini 1 den0 a çevirmeniz onu kapatacatır.

25)=Dosyaların Takas dosyasına Atılmasını Engellemek
Windows XP bilgisayarınızdaki anabellek miktarı yüksek olsa bile birçok dosyayı sabit diskinizin üzerindeki takas dosyasına yazacaktır.Sabit diskler bellek modüllerinden daha yavaş oldukları içinbilgisayarınızın performansı düşecektir. Eğer bilgisayarınızda 256Mbdan fazla bellek varsa takas dosyanızı kapatmanız olumlu olabilir.HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetContr olSession ManagerMemoryManagement klasörü altındaki DisablePagingExecutive değerini 1 yapmanızyeterli olacaktır.

26)= Sistemle Ilgili Olan Dosya Yollarını Değiştirmek =
Windows XP ile çalışırken, tüm ayarların ilk kurulduğu zamanbelirlenmiş olan klasörlere göre yapılması hoşunuza gitmiyorsa, budosya yollarını değiştirebilirsiniz.HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurre ntVersionExplorerShellFolders altında sistem klasörleriyle ilgili yollar tanımlıdır. Buradaistediğiniz değişikliği uygulayabilirsiniz.


27)= Büyük Arabellek Ayarıyla Performansı Arttırmak =
Windows XP bir performans canavarıdır. Windows unuzu hızlandırmanınyollarından biri sistem arabelleğiyle ilgili değerleri değiştirmektir.Windows sistem ve dosya arabelleğini dinamik olarak değiştirir. Bu şuanlama geliyor: dosya işlemleri ile ilgili çok bellek gerektiğinde,Windows tüm sistem arabelleğini bu işlem için kullanır, bu da sistemtakas dosyasının şişmesine yol açar. 256 MB üzeri ana belleğe sahipbilgisayarlar için yapacağınız bir değişiklik sisteminizinperformansını arttıracaktır.HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetContr olSession ManagerMemoryManagement altında LargeSystemCache değerini 1 yapmanız yeterliolacaktır.

28)= Takılan CD lerin Otomatik Çalışmasını Engellemek =
Bilgisayarınıza yeni bir CD taktığınızda onun otomatik çalışması sizirahatsız ediyorsa HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetServicesCdrom altındaki AutoRun değerini 0 yaparak bunu kaldırabilirsiniz.

29)= Windows XP nin CD Yazma Programını Kaldırmak =
Regedit HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionPoliciesExplorer anahtarı altında yeni/DWORD Değeri deyin veadını NoCDBurning verin. Ve değerini 1 yapın.

30)= Kişisel Sistem Öğesini Başlat Menüsüne Eklemek =
Başlat menüsün de en önemli bağlantılar bulunur. Ancak çalıştır komutualtında boş bir alan mevcuttur ve isterseniz buraya kendi öğelerinizide ekleyebilirsiniz. Bunun için olarak Regedit ‘e gidiyoruz.HKEY_CLASSES_ROOTCLSID{2559a1f6-21d7-11d4-bdaf-00c04f60b9f0} anahtarınıbulun, sağdaki Varsayılan değerini açın ve Başlat menüsün deGörünmesini istediğiniz ismi girin. Daha sonra boş bir alana tıklayınve Yeni/Anahtar diyerek bu anahtara DefaultIcon adını verin. Buanahtara ait Varsayılan değerine koymak istediğiniz iconun adresiniyazın. Sol taraf da ki listede bulunan Instance/InitPropertyBag alanahtarına geçin. Sağdaki method öğesine değer olarak ShellExecutegirin. Şimdi aynı yerde Command adında yeni bir dize değeri oluşturunve buraya öğenin sahip olacağı açıklama bilgisini girin. Daha sonra buanahtar altında Param1 adında yeni bir dize değeri oluşturun ve değerolarak buna girmek istediğiniz program, link veya klasör yolunu yazın.Bu yaptığınız işlem Windows reboot olduktan sonra aktif halegelecektir.

31)= Kullanıcıları Kayıt Penceresinden Çıkarmak=Bilgisayarınızda çalışabilecek tüm kişiler Login penceresinde isimleriile listelenir. Şayet bu durumdan rahatsız oluyorsanız, isimlerinekrana gelmesini engelleyebilirsiniz. Bunun için ilk olarak Regedit iaçın ve HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindowsNTCurrentVersionWinlogonSpecialAccount sUserLis t anahtarını bulun. Dahasonra burada yeni bir DWORD değeri oluşturun ve isim olarak kaldırmakistediğiniz kullanıcının adını girin.

32)=Kapanmayan Uygulamayı Daha Hızlı Kapatmak = bunun için Regedit de HKEY_CURRENT_USERControl PanelDesktop anahtarınaulaşıyoruz. Bu anahtar altındaki HungAppTimeout değerini 500 yapın.

33)= Açılış Ekranında ClearType =Regedit den HKEY_CURRENT_USERControl PanelDesktop anahtarına ulaşın. Burada FontSmoothing ve FontSmoothing değerlerini 2 yapın.

34)= Internet Explorer Hızlı Açılsın=
bunun için Explorer kısayolunun sonuna -nohome satırını ekleyin.

35)=Schedule Task Kapansın=
I.E 6 sunucuya her bağlandığında Schedule Task çalıştırmak ister. Bu dakullanıcıya yavaş surf olarak geri dönmektedir. Bunu kapatmak içinRegedit den HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindowsCurrentVersionExplorerRemoteComputerNa meSpace{D6277990-4C6A-11CF-8D87-00AA0060F5BF} bu anahtarı bulun ve silin.

36)= BSDOS Çıktığında Yeniden Başlasın=
BSDOS yani bildiğimiz ismiyle ünlü MaviEkran Çıktığındabilgisayarınızın otomatik yeninden başlaması için Regedit deHKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetContr olCrashControlanahtarında AutoReboot değerini bulun ve 1 yapın.

38)= Başlangıç Menüsünün Değişmesini istemiyorsanız=
Sistemdeki diğer kullanıcıların Start Menu de değişiklik yapmalarınıistemiyorsanız. Regedit denHKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionPoliciesExplorer anahtarına ulaşın. Burada yeni bir DWORDanahtarı oluşturun ve isim olarak NoChangeStartMenu yazın ve değerini 1yapın.

39)= Sistem Bip leri sıktımı=
Arada çık bip seslerinden sıkıldıysanız Regedit denHKEY_CURRENT_USERControl PanelSound anahtarına ulaşın. Beep değerini noolarak değiştirin.

40)=Ekran Koruyuculardan Kurtulmak mı istiyorsun=
Eğer ekran koruyucularını kullanmıyor ve bunlardan kurtulmakistiyorsanız başlatÇalıştıra C:WINDOWSsystem32dllcache (eğer sistem Dye kurulu ise D yapın) yazın ve klasörü açın.. buradaki bütün Ekrankoruyucuları silin.daha sonra C:windowssystem32 içindeki ekrankoruyucuları silin ve kurtulun.

41)= XP nin Firewall Özelliğini Kapatmak istiyorsanız=
Bu özellik o kadar büyük bir koruma sağlamamakla internet bağlantısınınhızınıda büyük oranda düşürür. Bunu kapatmak için: Start-Connectto-Show All Connection (Başlat-Bağlan- Bütün Bağlantıları Göster)bölümüne girin. Firewall koruması olan bağlantılar üzerinde bir kilitişareti görürsünüz. Bu bağlantıya sağ tıklayın ve Properties(özellikler) sekmesine girin. Daha sonra Advanced (Gelişmiş) sekmesinegirin. Daha sonra Internet Connection Firewall aktif halden çıkarın.

42)= Windows XP yi Hızlı Kapatmak istiyorsanız =
Regedit HKEY_CURRENT_USERControl PanelDesktop anahtarına gidin ve AutoEndTask DWORD değerini 1 yapın.

43)= xp Daha da Hızlansın istiyorsanız =
Windows XP de NTFS dosya sistemi her dosya ve klasör için son erişim veson güncelleme bilgilerini tutar. Bu özellik kullanışlı olsa da normalbir kullanıcı için pek bir anlma ifade etmez. Bunu kapatmak içinRegedit den HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetCo ntrolFileSystemanahtarına ulaşın ve NtfsDisableLastAccessUpdate değerini bulun ve 1yapın.


44)=Açıklama Yapmasın’ ı istemiyorsanız=Windows XP Mouse okuyla bir dosyanın yada klasörün üzerine gittiğinizizaman o dosya/klasör bilgilerini verir. Bu özelliği kapatmak içinHKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionExplorerAdvanced anahtarını bulun ve ShowInfoTip DWORDdeğerini bulup değerini 0 yapın.

45)=Bilgisayarın Otomatik Kapanmasını istiyorsanız =
Windows XP den çıkarken bazen bilgisayarın otomatik kapanmadığı olur.Bu sorunu halletmek için Regedit den HKEY_CURRENT_USERControlPanelDesktop anahtarına ulaşın ve PowerOffActive DWORD değerini bulupdeğerini 1 olarak değiştirin.

46)=Açılış Süresini Kısaltmakmı istiyorsunuz =NTFS dosya sistemli işletim sisteminizde NTFS Check e yapacağınız ufakayarla bilgisayarınızın açılış süresini kısaltabilirisiniz. CHKNTFSkomutu AUTOCHK başlangıç sayım zamanının kullanım komutudur. Normalde 9saniye olan bu zamanı daha aşağıya çekmeniz mümkün. Bunun için komutsatırına CHKNTFS/T (4 yerine herhangi bir sayıda olabilir) yazmanızyeterli olacak.Ve Bunun için regeditdenHKLMSYSTEMCurrentControlSetControlSessionManagerMemoryManagementPrefet chParameters anahtarına ulaşın ve buradakiEnablePrefetcher değerini 5 yapın.

47)= Boot Dosyaları Ile Açılışı Hızlandırın =
Regedit e giirp HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftDfrgBootOptimizeFunction anahtarına gidin, burada Enable adındaki stringanahtarını bulun ve değerini Y yapın.

48)= Windows XP yi dahada Uçurun =Regeditden HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetContr olPriorityControlanahtarına ulaşın. Boş bi yere sağ tıklayıp yeniden DOWRD değeri deyinve isim olarak IRQ8Priority verin.. oluşturduğunuz bu DOWRD değerinindeğerini 1 yapın.

49)=Sistemin Klavye Yardımıyla Yeniden Başlatılması =Genellikleyeni sistem kurulduğunda veya bazı boot gerektiren programlarkurulduğunda bilgisayarınızı yeniden başlatmanız gerekir. Buna biklavye kısayolu atamak için Regedit denHKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindowsCur rentVersionWinlogonanahtarına ulaşın.Yeni bir Dize Değeri oluşturun ve isim olarakEnableQuickReboot yazın ve dize değerini açın değer olarak 1 verin.Bundan sonra bilgisayarınızı Ctrl+Shift+Alt+Del tuş kombinasyonu ilekapatabilirsiniz.

50)= Bir Explorer Hatasında Tüm Explorer ları Kaybetmeyin =
Bunu yapmak için herhangi bir Windows penceresinde üsteki menüdenAraçlar-Klasör Seçenekleri-Görünüm sekmesi içinde Gelişmiş Ayarlar ‘daKlasör Pencerelerini Ayrı Bir Işlemde Başlat seçeneğini aktif halegetirin.

51)=Explorer Masaüstünüzde Ayrı Çalıştırın =Bunuyapmak için Regedit den HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionExplorer anahtarına ulaşın ve bu anahtar altında yeni birDWORD değeri oluşturun. Isim olarak DesktopProcess yazın ve değerini 1yapın.

52)= Gereksiz Servislerden Kurtularak Performansı Arttırın =(Kullanım alanınıza göre bu ayarlar değişebilir. Bazı servisleridurdurmanız sisteminizi olumsuz etkileyebilir (DNS ayarları DHCP serverüzerinden ip alma vs. lütfen dikkatle uygulayın)
Bunu yapmak için Başlat-Çalıştır ‘a services.msc yazın. Daha sonraBurada işinize yarmayan servisleri kapatarak hızınızı arttırın.Servisleri yukarıdaki Durum çubuğu ile çalışma durumuna göresıralayabiliriz. Servisleri kapatmak için ise çift tıklayıp BaşlangıçTürünüde Devre Dışı Veya Elle olarak Seçebilirsiniz.

54)= Sisteminizi Sunucuya Çevirin=
Bunu yaparak sisteminizin bir sunucu performansında ve bir sunucuolarak çalışmasını sağlayabilirsiniz. Fakat bunun için 512 MB ve üstübellek tavsiye ediliyor. Bunu yapmak için Regedit denHKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetContr olSession ManagerMemoryManagement anahtarına ulaşın ve LargeSystemCache DWORD değerinindeğerini 1 yapın.

55)=NumLock Açılsın =Her açılıştaNumLockun açılması için HKEY_CURRENT_USERControl PanelKeyboardanahtarına ulaşın ve buradaki InitialKeyboardIndicators değerini 2yapın. Eğer değer yoksa Yeni/Dize Değeri diyerek yeni bir dize değerioluşturun.

56)=Sağ tuşailave Klasöre Kopyala ,Klasöre Taşı Öğelerini Eklemek =
Bunun için öncelikleHKEY_CLASSES_ROOTAllFilesystemObjectsshellexCon textMenuHandlersanahtarına ulaşın ve burada iki tane yeni anahtar oluşturup bunlaraCopy To ve Move To adlarını verin. Ardından soldaki menülerdeVarsayılan değerlere şunları girin. Move To için :{C2FBB631-2971-11D1-A18C-00C04FD75D13} Copy To için :{C2FBB630-2971-11D1-A18C-00C04FD75D13}

57)= Pencereler Bıraktığınız Gibi Kalsın =Herhaldebirçok kullanıcı bundan rahatsızlık duyuyor hatta sinir bozucu bir halegeliyordur. Bundan kurtulmak için Regedit denHKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsShell NoRoam anahtarıaltındaki BagMRU anahtarını silin.


58=Sistemdeki Gizli Programlar= Sesli okuyucu system32 nin içinde : narrator.exe
Windows kısa kapan aç : logon.exe
Yazı karakteri oluşturucusu : eudcedit.exe
Gerçek bağlantı kurduğunuz yerin IP adresini bulun : nslookup.exe
Paylaşılan klasör oluşturmak için : shrpubw.exe
Windows şifreleme : syskey.exe (not şifreyi bir kez girerseniz bir daha devre dışı bırakamazsınız)
Sistemi 60 saniyede kapatır : C:WINDOWSsystem32tsshutdn.exe
Sistemdeki diyalogları siler kurar : C:WINDOWSsystem32webfldrs
Sistemdeki .dll .exe .inf vs.. uzantılı dosyaları listeler : C:WINDOWSsystem32attrib.exe
Windows Tanıtım Animasyonu : C:WINDOWSHelpToursmmTourtour.exe .60)= servisleri ve görevlerini. Öğrenelim=
a-DHPC Istemcisi : Eğer Bilgisayarınız otomatik olarak IP almıyorsa, bunu kapatabilirsiniz.
b-DNS Istemcisi : Yerel ağınızda DNS sunucusu yoksa bu servisi kapatabilirsiniz.
c- Nvidia Driver Help Service : Nvidia ‘nın yardım Servisi eğer gerek duymuyorsanız ki pek gerekli bir şey değil hemen kapatın.
d- Internet Bağlantı Güvenlik Duvarı (ICS) : Eğer firewallkullanmıyorsanız ve Internet paylaşımı yapmıyorsanız bunu iptaledebilirsiniz.
e-Görev Zamanlayıcı : Görev zamanlayıcı kullanmıyorsanız kapatabilirsiniz.
f- Kablosuz Sıfır Yapılandırma: Kablosuz ağlarla herhangi bir ilginiz yoksa kapatın gitsin.
g-Taşınabilir Ortam Seri No : Bu servis portatif müzik çalarınızın serinumarasını alıyor. Sık kullanmıyorsanız durdurun. (Ne olduğunubilmiyorsanız hemen durdurun)
h-Terminal Hizmetleri : Bilgisayarınıza uzaktan erişim yapan kimse yoksa ve sizde bunu kullanmıyorsanız kapatın.
j-Hata Bildirim Hizmeti : Bir çok kullanıcı gibi hoşunuza gitmiyorsa durdurun.
k-Otomatik Güncelleştirme : Windows un otomatik güncelleştirilmesini istemiyorsanız durdurun.
l-Messenger: Eğer bir Windows2000 domain e bağlı değilseniz durdurun.
——————ÖnemliNot:——————————————————
sorunlakarşılaşırsanız ipucu, yeniden onar.,başlat/çalıştır/sfc/boşluk/scannowyaz cdni tak tüm sistemini onarsın yalnız unutma tüm değişmişgörselleride orjinal hale getirir,yada Windows u Eski AyarlarıylaYeniden Kurun.
Bunun için XP CD sini sürücüye yerleştirin ve Başlat/Çalıştır ‘a şunuyazın. :i386winnt32.exe /unattend . bundan sonra kurulum işlemibaşlaycaktır.

Windows’un kullandığı DLL dosyalarının Hafızadan devamlı Silinmesi:
HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindowsCurr entVersion
Explorer Anahtarı altına Yeni/Dize değeri Açın ve adını”AlwaysUnloadDll” Değerini “1¨yazın.

Kullanılmayan Windows Bileşenlerinin Kaldırılması:
WINDOWS/INF/SYSOC.INF dosyasında hide kelimesini silin. Sonra ProğramEkle/Kaldır’dan İstediğiniz Bileşeni Kaldırabilirsiniz. SYSOC. infdosyasının Orjinalini, XP CD’sinden expand-f:i386sysoc.in_C:WINDOWSinfsysoc.inf yazın.

Kayıt defterini geri yükleme:
1-Başlat’ı ve sonra Oturumu Kapat’ı tıklatın.
2-Bilgisayarı MS-DOS Kipinde Başlat’ı ve sonra Evet’i tıklatın
3-MS-DOS komut isteminde, scanreg /restore yazın.
4-Bilgisayarınızı yeniden başlatın.
Not:Bu işlemler sonucunda, kaydınız, bilgisayarı başarılı bir biçimde başlattığı
son duruma geri alınacaktır.

Tüm Dosyalar İçin Hızlı Bakış:HKEY_CLASSES_ROOTanahtarı altında * karakteri taşıyan ilk anahtarı seçinQuickview adındayeni tuş yaratın. Varsayılan kaydına * verisini girin.

NT Bilgisayarlarda DNS Ayar Girişi:
HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMControlSet001ServicesT cip/Parameters
NameServer Değerine DNS IP Adresini Yaz.
WİNDOWS-2000 Bilgisayarlarda DNS Ayar Girişi:
HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMControlSet001ServicesT cip/Parameters
/İnterface/{050D1215-C154-41F1-B96C-BEC5831CC0DB}/Nameserver=DNS1, DNS2 YAZ

Explorer’in URL Listesini Silin:
Daha önceden girdiğiniz internet adreslerinin URL listesindegörünmesini istemiyorsanızHKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftInternet Explorer TypedURLsanahtarına gelin ve sağ tarafta bulunan listeyi silin.

CD’lerin Autorun sorunlarını çözümlemek:
Bunun için kayıt içinde HKEY_CURRENT_USERSSoftware MicrosoftWindowsCurrentVersion PoliciesExplorer anahtarına ulaşın ve buradakiNoDriveTypeAutoRun’in değerinin 95 00 00 00 olduğundan emin olundeğilse değiştirin. Sorun düzelecektir.

Registry Editörünün üzerinde çalışılan son anahtarla açılmaması İçin:
HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurre ntVersion
AppletsRegedit Anahtarını etkinleştirin. Editör en son erişilenanahtar adresini “LastKey” anahtarında kaydı tutar. Bu kaydın değerverisini silin ve alternatif olarak göstermesini istediğiniz anahtarınadresini yazabilirsiniz. Bundan sonra Değerin yeniden yazılabilmesiiçin hakları sınırlandırmalısınız. Regedit ögesini sağ tuşla tıklayınve izinlerde sadece Değer ata için izin vermeyin.

CD-Rom’ları otomatik başlatma özelliğinden kurtulmak:
HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetServic esCdrom BuradaAutorun değişkeninin üzerine iki kere tıklayın ve değeri 0 olarakdeğiştirin.

Disk Ön Belleğini Ayarlamak:
Sisteminizden Maksimum verim almak için değerleri sisteminize göre kendiniz ayarlayabilirsiniz. HKEY_LOCAL_MACHINESystemCurrentControlSetContro lSessionManager
MemoryManagemenet anahtarına girin “IoPageLockLimit”e çift tıklayın veaşağıdaki listeden uygun değeri buraya girin Tamam ile onaylayın.

Ram bellek Büyüklüğü ———————– Registry’deki
64 ———————————— 1.000
128 ————————————- 4.000
256 ————————————- 10.000
512 veya üstü —————————— 40.000

Son açılan Belgeler Listesini Temizlemek:
Windows üzerinde son çalıştığınız dosyaların listesini Başlatmenüsündeki Belgeler öğesi altında tutar. Bu listeyi silmek için;HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurre ntVersionPolicies
Explorer anahtarını etkinleştirin. Pencerenin sağındaki boş alanafarenin sağ tuşunu kullanarak tıklayın ve Yeni/İkili değer komutunuçalıştırın ismini ClearRecentDocsOnExit olarak değiştirdikten sonradeğeri “01 00 00 00¨ olarak değiştirin. Windows her kapatılıpaçıldığında son kullanılan Belgeler listesi temizlenecek.


İnternet Explorer ve Outlook Express’in yeniden Kurulması:
Regedit’ten HKEY_LOCAL_MACHINESoftwareMicrosoftActiveSetupInstalled Components{89820200-ECBD-11cf-8B85-00AA005B4383}” Anahtarınıetkinleştirin. IsInstalled Değerini “1¨ yapın. Sorunsuz bir şekildeyeniden yükleyebilirsiniz.
Eğer Sadece Outlook Express 6 yı yeniden kurmak istiyorsanız, Sadece{44BBA840-CC51-11CF-AAFA-00AA00B6015C} anahtarını açın ve IsInstalledDeğerini “1¨ yapın. Sorunsuz bir şekilde yeniden yükleyebilirsiniz.
Disk Bellek (SWAP)Dosyasını Optimize Edin:
Windows/System.ini Dosyasını açın ve 386enh Bölümünün altına ConservativeSwapfileUsage=1 Satırını Ekleyin.
WİNDOWS XP (2000) REGISTER PÜF NOKTALARI

Daha Hızlı Açılış (1):
Windows XP’de NTFS dosya sistemi her dosya ve klasör için son erişim veson güncelleme bilgilerini tutar. Bu özellik kullanışlı olsa da normalbir kullanıcı için çoğu zaman pek bir anlam ifade etmiyor. Bu özelliğikapatmak için; “HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetControlFileSystem” anahtarına gidip “NtfsDisableLastAccessUpdate”değerini bulun ve değerini “1¨ yapın.

Daha Hızlı Açılış (2):
Windows dosyaları açarken bir animasyon gösterir. Bunu engelleyerek açılışınızı arttırın.
HKEY_CURRENT_USERControl PanelDesktopWindowMetrics anahtarında”MinAnimate” adında DWORD değeri oluşturunve değerini 0 yaptığınızdaanimasyon göstermez, daha çabuk ekranı kaplar. 1 yaparsanız tekraretkinleşir.

Daha Hızlı Açılış (3):
“HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftDfrgBo otOp timizeFunction”anahtarına gidin, burada “Enable” anahtarının değerini “Y” yapın.

Daha Hızlı Açılış (4):
Windows XP’nin yavaş çalıştığını düşünüyor ve hızlandırmak istiyorolabilirsiniz, “HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetC ontrolPriorityControl” anahtarına gidin, yeni bir DWORD oluşturun ismi”IRQ8Priority” olarak değiştirin ve değerini “1¨ yapın.

Daha Hızlı Açılış (5):
İlk defa Windows XP’de gördüğümuz “Prefetch” yeni ve kullanışlı birteknik olarak karşımıza çıkıyor. Bazen Windows XP’yi kullandığımızda”Prefetch”in kullanılmayan linklerle dolduğunu görürüz ve bu dabilgisayarı yavaşlatır. Öneri olarak “Prefetch” klasörünü ayda bir kezsilmeniz, bunun için “c:windowsprefetch” adresinden “Prefetch”klasörünün içini silin ve bilgisayarı yeniden başlatın. Bilgisayarınızaz da olsa hızlanacaktır.

Açılışı hızlandırmak ve “Hoşgeldiniz” Yazısının Gelmemesi: Bilgisayarım/Özellikler/Gelişmişsekmesini tıklayarak,3,seçenek olan Başlangıç ve Kurtarma da yer alanayar düğmesini açın ve 2 adet İşletim süresinin ekranda kalma süresi veGerekirse kurtarma seçeneklerinindeki süreyi azaltın veya “0¨yapın,yada Kutucuklardaki onay işaretini kaldırın.Windows XP yaklaşık20-30 sn.erken açılacaktır.

Unutulan Parolanın Değiştirilmesi:
XP’nin unutulan yönetici parolasını değiştirmek için, Windows XP’ninDos Komut satırını açın, “net user administrator Parola” burada Parolayerine kullanmak istediğiniz yeni şifrenizi yazmalısınız.


Windows xp internet hız sınırlamasını kaldırmak:
Windows xp pr. sadece %80 internet hızını kullanıyor. İnternetinizinhızını %20 daha artırabilirsiniz. Bunun için :Başlat/çalıştır/gpedit.msc>bilgisayar yapılandırıcısı yönetimşablonları >ağ Qus paket zamanlayıcısı >ayarlanabilen bantgenişliğini sınırla etkin bant genişlik sınırı “0¨ olarak girmenizyeterli
B]

Paylaşımları bilgisayarımdan Kaldırmak:
Bilgisayar’ım da ki paylaşım listesine isteyenler rahatlıklaulaşabilirler. Bu liste ne kadar uzunsa o kadar karmaşık görünür.Paylaşım simgelerini rahatlıkla silebilirsiniz. Bunun için ilk olarakkayıt defteri düzenleyicisini çalıştırın. Ekrana gelen pencereüzerindeki HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindowsCurrentVersion
ExplorerMyComputerNameSpaceDelegateFolders anahtarını aktif halegetirin ve hemen altındaki {59031a47-3f72-44a789c5-5595fe6b30ee}öğesini silin. Windows XP’yi yeniden başlattıktan sonra paylaşımsimgeleri artık bilgisayarım penceresinde görünmeyecektir.

Proğramların Timeout Süresini Değiştirmek:
Bir program, işletim sistemine uzun süre bilgi vermezse, XP buprogramın kilitlendiğini farz edecektir. Söz konusu “Timeout” süresinideğiştirebilirsiniz. HKEY_CURRENT_USERControlPanelDesktop anahtarınıaktif hale getirin. Burada bulunan “HungApp-Timeout” öğesininin değerverisi kutusuna Milisaniye olarak istediğiniz bir değer girin.

Hata Bildirimini Engellemek:
XP, bir program kilitlenecek olursa, NT’den tanıdığımız Dr. Watson hataraporcusunu otomatik olarak çalıştırır. Ancak bu araç öncekiversiyonundan farklı olarak her seferinde hafızanın bir kopyasını daMicrosoft’a göndermek istiyor. Başlat/Denetim Masası”penceresinde,”Performans ve Bakım”bağlantı altında bulunan “sistem” üzerinetıklayın. Ekran gelen pencere üzerinde bulunan “Hata bildirimini devredışı bırak” seçeneğini işaretleyin ve “Önemli hata oluştuğunda banabildir” seçeneğindeki işareti kaldırın.

Microsoft Bilgi Sorgulamasını Kapatmak:
Bilgisayarınızla her internete bağlandığınızda sisteminiz Microsofttarafından sorgulanır. Windows Update sırasında bilgisayarınızla ilgilitam olarak hangi bilgilerin karşıya gönderildiğini ise sadece Microsoftbilmektedir. Eğer bilgisayarınızla ilgili bilgilere bakılmasınıistemiyorsanız.”HKEY_LOCAL_MACHINESoftwareMicros oftWindowsNTCurrentVersion” altında “RegDone” değerine çift tıklayın ve “1¨değerini girin.

Kullanıcı Adı ve Şifre Girmeden Otomatik Olarak Windows’un Açılması:
Başlat/Çalıştır’dan Control userpasswords2 Yazın ve Kontrol Panelinden”Kullanıcı adı ve şifre Seçeneğini” işaretleyin. Artık şifrenizigirmeden otomatik olarak Windows açılacaktır.

Windows’un Eski Ayarlar İle Yeniden kurulması:
Yüklü Windows ayarlarının bozulmadan yeniden yüklenmesi için;Windows CDsini Koyun ve Başlat/Çalıştır Komut Satırına CD Sürücüİsmi:i386winnt32.unattend Yazın Tüm bozuk dosyaları onaracak.

İnternet Explorer’in Yeniden Kurulması:
XP CD’sini yerleştirip Başlat/Çalıştır Komut Satırınarundll32.exe.setupapi,InstallHinfSection.Defaultinstall.132.%windir%inf ie.inf yazınız.

Windows XP altında Google de Arama Yapmak:
HKEY_CURRENT_USER/Software/Microsoft/İnternetExplorer/Main
İki Yeni Dize Değeri Oluşturun ve Adını “Search Page” Değeri”http://www.google.com.tr” Diğerine “Search Bar” ve Değerine de”http://www.google.com/ie” SonraHKEY_CURRENT_USER/Software/Microsoft/İnternetExplorer/SearchUrlAnahtarında “Varsayılan” Değerini”www. google. com/keyword/%s” olarakdeğiştir.
HKEY_CURRENT_USER/Software/Microsoft/İnternetExplorer/Search Buradaki “SearchAssistant” Kaydının
Değerini “http://www.google.com/ie”Olarak Değiştirin.

OUTLOOK XP’nin Sistem Çubuğu simgesi:
HKEY_CURRENT_USER/Software/MicrosoftOffice10.0Outlook
Preferences Burada “MintoTray” Adında DWORD Değeri oluştur ve değerini “1¨ Olarak Gir.

Gizlenmiş Kullanıcı hesabının yeniden görüntülenmesi:
HKEY_LOCAL_MACHINESoftwareMicrosoftWindowsNT
CurrentVersionWinlogonSpecialAccountsUserList Anahtarınıetkinleştirin. Sağ tarafta Yeni DWORD Değeri oluşturun ve isminiistediğiniz kullanıcı adını yazın, Değerini”0¨ olarak verin. Sonrakiaçılışta görünmez. Hesabın görüntülenmesi için ise Değerini “1¨ yapın.Administrator hesabının görüntülenmesi için Administrator isminde DWORDDeğeri oluşturun Değerini de “1¨ yapın.

Sistemin Açılışını Hızlandırın:
HKEY_LOCAL_MACHINESystemCurrentControlSetContro lSessionManagerMemory ManagementPrefetchParameters altındaki EnablePrefetcherdeğerini 5-7 arasında sayı gir.

XP de Sistem Açılmadan Sistem Geri Yüklemenin Açılışı:
MS-Dos tan:C:WINDOWSsystem32Restore/rstrui.exe Komutunu Çalıştırın.

Bir yığın dosyayı yeniden adlandırmak:
Aynı anda 30 dosyanın ismini değiştirmeyi düşündünüz mü hiç ?İstediğiniz dosyaları seçin, Sonra F2'ye basın ve ilk dosyanındeğişecek ismini XP size sorsun. Gerisini bırakın o halletsin. Çokbasit ama çok yararlı bir kolaylık.

Network bağlantıları:Ağ üzerinde başkabir bilgisayara bağlanırken, XP öncelikle Zamanlanmış Görevler’e bakar.Bu ise bazen ilk bağlanırken 30 saniyeye varan yavaşlamalara nedenolur. Bunu engellemek için Regedit’i açın ve HKEY_LOCAL_MACHINE/Software/Microsoft/ Windows/CurrentVersion/Explorer/RemoteComputer/NameSpace yolunu bularak, Buradan{D6277990 4C6A11CF 8D87 OOAA0060F5BF} anahtarı bulup silin.

MSCONFIG hayatınızı kurtarabilir:
Windows XP’nin msconfig. exe uygulamasını kullanarak bir Windows 2000bilgisayardaki servisleri görüntüleyebilirsiniz. Windows XPbilgisayarda bu msconfig.exe dosyasıC:windowsPCHealthHelpCtrBinaries klasöründe bulunur.Bütünyapacağınız msconfig.exe dosyasını Windows 2000 bilgisayarınC:winntsystem32 klasörüne kopyalamak. Msconfig uygulaması işletimsisteminin Startup, system.ini, win.ini, boot.ini ve servislerbölümünden çalıştırılan programları görüntüler.

Disk Temizleme’nin kendi kendine çalışmasına son:
XP, disk temizleme sihirbazını kullanımınıza sunuyor. Ancak busihirbaz, genellikle kullanıcı açısından uygun olmayan zamanlardaçalıştırıyor.
“HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindows Cur rentVersion
ExplorerMyComputercleanuppath” anahtarı altında “Varsayılan” öğesineiki kere tıklayın. Değer Verisi satırında bulunan”%SystemRoot%system32cleanmgr.exe /D %c” değerini silin.

Düşük sabit disk alanı mesajını engellemek:
Sabit diskiniz üzerindeki boş alan oranı düşecek olursa, XP devamlıolarak diskinizi temizlemenizi isteyecektir. Bunu engellemek için”HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindows Curr entVersion
PoliciesExplorer” anahtarını aktif hale getirin. Yeni/DWORD Değerikomutunu kullanarak yeni bir değer oluşturun. İsim olarak”NoLowDiskSpaceChecks” girin ve üzerine iki kere tıklayarak değerverisini “1¨ olarak değiştirin.

Fazladan Memory:
Windows XP kullandığınız ya da kullanmakta olduğunuz programların.dll(dynamic link libraries) dosyalarını belirli bir zaman dilimiiçerisinde hafızasında tutar. Bu özelliği kapatarak birazcık hafızayasahip olabiliriz. “HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindows
CurrentVersionExplorer” burada yeni bir DWORD değeri oluşturun adını”AlwaysUnloadDll” yapın ve değerini “1¨ yapın. Windows XP’yi yenidenbaşlattığınızda yapılan değişiklikler aktif olacaktır.

İnternet Explorer bileşenlerini yüklememek:
IE 6, Windows XP’ye entegre olarak sunuluyor. Bu browser ile, yüklemekistemediğiniz bir eklenti bulunan bir web sayfasını ziyaretettiğinizde, çalışmaya başlayan otomatik kurulum işlemi, çalışmanızıengelleyecektir.
İstenmeyen plug-in’lerin yüklenmesini engelleyebilmek için,Başlat/Çalıştır komutunu kullanarak “gpedit.msc” dosyasını açın. Ekranagelen penceredeki “Bilgisayar Yapılandırması/Yönetim Şablonları/WindowsBileşenleri/İnternet Explorer” başlığını aktif hale getirin. “İnternetExplorer bileşenlerinin Otomatik Yüklemesini devre dışı bırak” öğesininüzerine tıklandığında açılan pencere üzerindeki “Etkin” seçeneğiniişaretleyerek etkinleştirebilirsiniz.

Düzenli Internet Explorer update’lerini engellemek:
Windows XP dahilindeki Internet Explorer 6.0 her 30 günde bir kendisiiçin yeni bir güncelleme olup olmadığını kontrol eder. Gerçekten birgüncelleme varsa ve bu yüklenmezse, XP yeni bir hatırlatma penceresiile devamlı karşınıza çıkar.
Eğer gerekli olursa güncellemeleri manuel olarak başlatmanız daha iyiolacaktır. Bunun için Başlat/Çalıştır komutunu çalışırın ve Grup ilkesipenceresine ulaşmak için “gpedit.msc” dosyasını açın. “BilgisayarYapılandırması/Yönetim Şablonları/Windows Bileşenleri/InternetExplorer” başlığını ve burada bulunan “İnternet Explorer yazılımgüncelleştirmeleri için Dönemsel Denetlemeyi devre dışı bırak”seçeneğini aktif hale getirin.

Windows Version Numarasını Masaüstüne Ekleme:
“HKEY_CURRENT_USERControl PanelDesktop” anahtarını açın ve sağtaraftaki “PaintDesktopVersion” adındaki öğenin değerini “1¨ olarakgirin.(yoksa oluşturun)

İnternet Explorer Sebep Yokken Hata Veriyor?:
Internet’te dolaşırken, önemli bir işle meşgul olurken, hiçbir sebepyokken Explorer’in hata verip kapanması hiç te hoş olmayan birdurumdur, bunu biraz olsun durdurmak için”HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindows Curr entVersion
ExplorerAdvanced” anahtarına gidin. Burada “BrowseNewProcess” adındayeni bir string değeri oluşturun ve değerini “yes” olarak belirti n,Internet Explorer için şu an tam bir çözüm yok, bu en iyisidenilebilir, ancak biraz hafızadan kaybeder.

Windows XP’yi Hızlı Kapatma:
“HKEY_CURRENT_ USERControl PanelDesktop” anahtarına gidin, ve “AutoEndTask” DWORD değerinin değerini “1¨ yapın.

Bootvis Proğramı ile sistem açılışını hızlandırmak:
XP, daha önceki Windows versiyonlarına kıyasla çok daha hızlı açılıyor,isterseniz açılış süresini daha da kısaltabilirsiniz. Windows XP’ninaçılışını hızlandırmak için Microsoft tarafından ücretsiz olaraksunulan ve üzerine tıklayarak yükleyebileceğiniz Bootvis isimli aracıkullanabilirsiniz. Kuruluma ihtiyaç duymayan programı kullanmak içinarşiv dosyasını açmanız yeterli olacaktır. Bootvis’i açın ve Trace/NextBoot+Driver Delays komutunu çalıştırın. Son olarak ayarlar üzerindedeğişiklik yapmadan OK düğmesine tıklayın. Bootvis, sistemi yenidenbaşlatacak ve ardından açılış işlemini analiz edecektir. Aynı zamandasistemin açılışındaki her bir adımı grafik olarak dagörüntüleyebilirsiniz. Daha sonra elde edilen sonuçlar doğrultusundaaçılışın düzenlenmesi için Trace/Optimize System komutunu çalıştırın.Bunun sonucunda Windows XP bir kez daha yeniden başlatılacak ve açılışişlemi optimize edilecektir.

Fast cleaner Proğramı ile sistem açılışını hızlandırmak:
Fast Cleaner Görevi ise ekle kaldırdan kaldırdığımız zaman gereksiz vebilgisayarı yavaşlatan,ölü dll. ve dosyaların bilgisayarındankalkmasına ve temizlenmesine yarayan bir program.Bu programı kurduktansonra :
Fast Cleaner Enhanced’ı çalıştır ve saniyenin bitmesini bekle ve OKde,açılan pençerede ( search ) a bas,tarama başlar ( yalnız bu taramauzun sürebilir ).Sonrada ” clean” a bas.
Hatalı dosyalar silinir çokta güvenlidir.Silinen Dosyalar atık ve gereksiz dosyalardır.Önemli hiç bir dosyayı silmez.

Ağ bağlantılarını hızlandırmak:
Windows XP, normalde yeni hizmeti “Ouality ofService”i (QoS) otomatikolarak yükler. Bu, hiçbir şey kazandırmamasına rağmen, DSL bağlantılarda dahil olmak üzere online bant genişliğinizin yüzde 20’sininkaybolmasına neden olur.
Başlat/Çalıştır komutunu kullanarak “gpedit.msc” dosyasını açıp, Grupilkesi penceresini görüntüleyin ve Bilgisayar Yapılandırması/YönetimŞablonları/Ağ altında bulunan “QoS Paket Zamanlayıcısı” klasörünü aktifhale getirin. Burada bulunan “Ayrılabilir bant genişliğini sınırlaözellikleri” öğesine iki kere tıklayın ve ekrana gelen penceredekiEtkin seçeneğini işaretleyin. Bunun sonucunda aktif hale geçen “Bantgenişliği sınırı” kutusuna da “0¨ değerini girmelisiniz. Artık Internetbağlantınız öncekine kıyasla daha hızlı olacaktır.

Messenger’ı Hotmail açılırken engellemek:
Bir MSN web sayfasını ziyaret ediyorsanız, Microsoft’un InstantMessenger’ı sizin onayınız alınmadan açılır. Kayıt DefteriDüzenleyicisi penceresindeki “HKEY_CLASSES_ROOTCLSID{FB7199AB-79BF-1ld2-8D94-OOOOF875C541}InProcServer32¨ anahtarı altında bulunan”Varsayılan” üzerine iki kere tıklayın ve güncel değerini silin.”ThreadingModel” üzerine iki kere tıklayın ve değerini silin. Ayrıca”LocalServer32¨ anahtarını aktif hale getirin ve buradaki “Varsayılan”öğesinin de değerini silin. Artık isteğiniz dışında MessengerAçılmayacaktır.

Rahatsız edici konuşma balonlarını kaldırmak:
Zaman zaman Windows görev çubuğunda ekrana gelen konuşma balonları,sizi, örneğin Windows turu hakkında bilgilendirmek ister. Bunukaldırmak için; “HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindows CurrenlVersion
ExplorerAdvanced” anahtarını aktif hale getirin. Yeni/DWORD Değerikomutunu çalıştırın. İsim olarak “EnableBalloonTip” yazın ve değerinide “0¨ olarak girin. Sıkıcı konuşma balonları sizi artık rahatsızedemezler. Bu öğenin değerini “1¨ olarak değiştirirseniz yeniden aktifolur.

Zip arşivlerinin tekrar dosya olarak kullanılması:
Arşiv dosyaları Windows XP ile beraber aniden özel bir klasör olarak karşımıza çıktılar.
Eğer Winzip ile çalışmaya devam etmek istiyorsanız aşağıdaki işlemleriyerine getirmelisiniz. Başlat/Çalıştır komutunu çalıştırın ve Açkutusuna “regsvr32/u zipfldr.dll” satırını girdikten sonra Tamamdüğmesine tıklayın. Bundan böyle Zip arşivleri tekrar dosya olarakişlem göreceklerdir. Şayet böyle çalışmaktan memnun kalmazsanız,”regsvr32 zipfldr.dll” komutunu kullanarak klasör moduna tekrardönebilirsiniz.

MP3 klasörünü CD kapağı ile donatmak:
Müzik dinlemeyi sevenler aynı zamanda yeni çıkan albümlerin kapaklarınıda takip ederler. CD kapaklarının PC’deki şarkı ve albümlerinbulunmasını kolaylaştırması ise çok daha iyi olurdu. Bunun için müzikklasörünüzde bir kapak veya seçeceğiniz bir resmi saklayabilirsiniz.Kullanmak istediğiniz klasöre “FOLDER.JPG” adında bir resim dosyasıtaşıyın. Bundan böyle Küçük Resimler görünümünde klasör simgesininüzerinde söz konusu CD kapağı ekrana gelecektir.

Resim Görüntüleyicisi’ni kapatmak:
Windows XP tamamen kendine ait bir resim görüntüleme aracına sahiptir.Bu araç, resimleri polarize eder. Kendi istediği programı kullanmakisteyenler bu ipucundanfaydalanabilirler.”HKEY_CLASSES_ROOTSystemFileAss ociationsimage
ShellExContextMenuHandlers”ShellImagePreview” anahtarını silin. XPResim Görüntüleyicisi artık karşınıza çıkmayacaktır. Bunun yerineACDSee veya irfanView gibi kullanışlı resim görüntüleme araçlarınıkullanabilirsiniz.

Hazırda Beklet moduna geçmek:
Windows XP ile beraber karşımıza çıkan fonksiyonlardan biri HazırdaBeklet ‘tir. Bu fonksiyon, hafızadaki tüm bilgileri birer birer sabitdisk üzerine yazar ve böylece sistemin bir sonraki açılışında çalışmayakalınan yerden devam edilebilir.
Bunun için, Bilgisayarı Kapat penceresi açıkken sadece [SHIFT] tuşunabasmanız yeterlidir. Böylece Beklemede düğmesi, Hazırda Beklet olarakdeğişir.

Dosyaları nesne menüsünü kullanarak şifrelemek:
Windows XP’nin NT File Systeminin, yani dosya sistemi NTFS’in çokgüvenli olduğu söylenebilir. Encrypted File System (EFS/ŞifrelenmişDosya Sistemi) ile verilerinizi şifre ile koruyabilirsiniz.
EFS, izinsiz kullanıcıların erişimlerini engellemek için tüm klasörüşifreler. İlgili komutu Nesne menüsüne ekleyerek söz konusufonksiyondan hızlı bir şekilde faydalanabilirsiniz.”HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindows Cur rentVersion
ExplorerAdvanced” anahtarını aktif hale getirin. Yeni/DWORD Değerikomutunu kullanarak “EcnryptionContextMenu” adında yeni bir öğeoluşturun ve değerini “1¨ olarak değiştirin.
DİKKAT! EFS kullanarak klasörleri şifrelemek için kesinlikle NTFS dosya sisteminin kullanılması gereklidir.

Dosyaları doğru program ile açmak:
Windows XP altında dosyaları istediğiniz program ile açabilmeniz için”Birlikte Aç” komutu bulunur. İstediğiniz programları söz konusulisteye ekleyebilirsiniz. “HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurrent-VersionExplorer FileExts.gifOpenWithList” anahtarını aktif hale getirin. Buraya yeni bir programekleyerek birlikte aç listesini genişletebilirsiniz. Örneğin;Photoshop’u listeye eklemek için “Photoshop.exe” dosyasını gösterenyeni bir değer eklemelisiniz. Birlikte aç listesinde eksik olduğunudüşündüğünüz tüm dosya uzantılarının çalıştırılabileceği alternatifprogramları benzer şekilde ekleyebilirsiniz.

Programları önceliklerine göre düzenlemek:
Eğer aynı anda birden çok program ile çalışıyorsanız ve hem sıkkullandığınız hem de seyrek olarak ihtiyaç duyduğunuz programlar aynışekilde yavaşlarsa, söz konusu uygulamaları önceliklerine göredüzenlemelisiniz.
Programların önceliklerini belirlemek için [Alt] + [Ctrl] + [Del] tuşkombinasyonunu kullanarak Windows Görev Yöneticisini çalıştırın veekrana gelen pencere üzerindeki işlemler kartını aktif hale getirin. Bukart üzerinde, o anda çalışan programların bir listesi bulunur,istediğiniz programın üzerine sağ tuşla tıklayarak açılan nesnemenüsündeki Öncelik Ata komutunu kullanarak altı öncelik derecesindenbirini seçebilirsiniz. Bu şekilde her programın kullanacağı işlemcioranını belirleyerek, sık başvurduğunuz uygulamaların daha hızlıçalışmasını sağlayabilirsiniz.

Daha Fazla Güvenlik:
“HKEY_LOCAL_MACHlNESYSTEMCurrentControlSetC ontr olLsa” anahtarınagidin burada “force-guest” DWORD değerini bulun, yoksa oluşturundeğerini “1¨ yapın. Bu sayede Windows XP “Advanced File SystemSecurity” aktif hale geçmiş olacak.

Hızlı Sabit Diskiniz mi Var:
Yeni bir sabit disk aldınız ve kullanmakta olduğunuz sabit diskten dahahızlı. Bu durumda page.sys dosyasını yeni aldığınız sabit diskinizegeçirmekte fayda var. Bunun için”HKEY_LOCAL_MACHI-NESYSTEMCurrentControlSetControlSessionManagerMemory Management” anahtarına gidin, burada “Paging Files”(örneğin “c:page.sys” yazıyordu,yeni hardisk sürücüsü olan e:page.sysyaptım)


Windows XP kapanırken biraz zamandan kazanmak istiyorsanız, “HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindows Curr entVersion
PoliciesExplorer” anahtarına gidin, burada “NoSaveSetting” değerinibulun. Eğer çıkışta kayıt yapılmasını istemiyorsanız değeri “1¨ yapın,kayıt yapılmasını istiyorsanız “0¨ yapmanız yeterli.

Masaüstü Kendi Halinde Çalışsın:
“HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindows Curr entVersion
Explorer” anahtarına gidin, burada yeni bir DWORD değeri oluşturun ismini “DesktopProcess” yazın ve değer olarak “1¨ yapın.

Windows XP CD’Sİ İstemesin:
Sabit Diskinizde fazladan yer var diyelim(600MB’tan fazla), Windows XPcd’sindeki “i386¨ klasörünü olduğu gibi sabit diskinizekopyalayın.(örneğin d:i386) ve bunu Regedit’e girip”HKEY_LOCAL_MACHINESoftwareMicrosoftWindows NTCurrentVersion”anahtarına ve burada “SourcePath” anahtarını bulun, ve karşısına “i386¨klasörünü kopyaladığınız adresi yazın (d:i386) gibi.

Bilgisayar Otomatik Kapanmıyor:
Windows XP’den çıkarken bazen bilgisayarın otomatik olarak kapanmadığıolur. Bu sorunu gidermek için Regedit’e girip”HKEY_CURRENT_USERControl PanelDesktop” anahtarına gidin, burada”PowerOffActive” DWORD değerini bulun ve değerini “1¨ olarak değiştirin.

Açılış Süresini Kısaltın:
NTFS dosya sistemli işletim sisteminizde “NTFS Check”e yapacağınız ufakayarla bilgisayarın açılışını hızlandırabilirsiniz. “CHKNTFS” komutu”AUTOCHK” başlangıç sayım zamanının kullanım komutudur. Normalde 9saniye olan bu zamanı 4 saniyeye düşürmeniz mümkün, bunun için komutsatırına “CHKNTFS /T:4¨ yazmanız yeterli böylece “AUTOCHK” süresi 4saniye olacaktır.

Sabit Disk Performansını Artırın:
Eğer Windows XP’de NTFS kullanıyorsanız diskinizin 12,5% kadarını MFTiçin kaydeder.(MFT = Master File Table) MFT fragmantasyonu sistemperformansının orantılı biçimde düşmesine neden olabilir. Örneğinbilgisayarınızda yüzlerce program yükleyip kullanıyorsanız MFTkullanımı daha yüksek olacaktır, bu yüzde duruma göre 25% çıkması dahafaydalı olacaktır. Eğer yüzdeyideğere çıkarmak istiyorsanız Regedit’egirip “HKEY_LOCAL_MACHINESystem CurrentControlSetControlFileSystem” anahtarına gidin, yeni bir DWORD değeri oluşturunve isim ola “NtfsMftZoneReservation” verin, değer olarak 2 yazın (1=12,5% , 2=25%)

Sistem Performansını Artırın:
Sistem gereksiz özelliklerle meşgul tutuluyorsa defrag’da ancak biryere kadar yardım edebilir.Windows XP’de bir dosya/klasör için iki isimyaratılır, bunlardan ilki gördüğünüz isim bir diğeri ise DOS içinhazırlanmış ismidir(DOS’la düzgün çalışması için). Bu isim çalışmasıCPU ve sabit disk gibi sistem kaynaklarını boşa uğraştırmış olur.Bununla da kalmayıp yapmış olduğunuz MFT kullanımını da düşürür. Bunuengellemek için Regedit’e girip”HKEY_LOCAL_MACHlNESystemCurrentControlSetControlFileSystem” anahtarına gidin,”NtfsDisable8dot3NameCreation” anahtar değerini “1¨ yapın.

Başlangıç Menüsünü Değiştiremesinler:
Sistemdeki diğer kullanıcıların başlangıç menüsünde değişiklikyapmalarını istemiyorsanız;”HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindows Curr entVersion
PoliciesExplorer” anahtarına gidin, yeni bir DWORD anahtarı oluşturunve adını “NoChangeStartMenu” verin ve değerini “1¨ yapın.

Kayıt Yapmasın:
Windows XP’nin yeni özelliklerinden biri de cd-rw cihazlarına cd kaydıyapabilmesi, bu özelliği kapatmak isteyebilirsiniz, bunun için”Bilgisayarım”a girin ve burada cd-rw cihazının olduğu sürücüye sağtıklayıp “Özellikler”i seçin burada “Kayıt” segmesine gelin ve “Cdkaydetmeyi etkinleştir” seçeneğini kapatın.

Grup Sayısını Belirleme:
Windows XP’ye has özelliklerden olan aynı program pencerelerinigruplama tekniğini özelleştirmek istiyorsanız,”HKEY_CURRENTJUSERSoftwareMicrosoftWindows Curr entVersion
ExplorerAdvanced” anahtarına gidin, “TaskBarGroupSize” değerineistediğiniz bir değeri verin, burada vereceğiniz değerlere göresayfalar gruplanacaktır. (normal değeri 3)


BSOD Çıktığında Yeniden Başlasın:
Bilgisayarınızın olası bir “sistem çökmesi” ya da “BSOD” olayında (BSOD= Blue Screen of Death yani ünlü mavi ekran) sistemi otomatik olarakyeniden başlatması için,”HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetControlCrashControl” anahtarına gidin ve”AutoReboot” anahtarını bulun ve değerini “1¨ yapın.

Sistem bilgilerinizi kolayca öğrenin :
Başlat/Çalıştır komut satırına “dxdiag” yazın ve çalıştırın.

Kısayol Menüsü Üzerinden Şifreleme :
NTFS bölümleri, bilgilerin şifrelenmelerine imkan tanırlar. Bunun içinmenüler arasında uzun bir gezinti yapmanız gerekebilir. Fakat bununyerine dosya ve klasörlere ait nesne menüsü’ne yeni bir komut eklemekçok daha kolay olacaktır.”HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindows Cur rentVersion
ExplorerAdvanced” anahtarını bulun. Burada yeni bir DWORD değerioluşturup “EncryptionContextMenu” adını verin değerini “1¨ yapın.

Dialer Programlarına Karşı Koruma :
Çevirmeli Ağ Bağlantısında, bilginiz haricinde bir değişiklikyapılmasını, çevirmeli ağ telefon defterini yazmaya karşı koruyarakrahatlıkla engelleyebilirsiniz. Bunun için Windows gezgini penceresiniaçın ve “C:Documents and SettingsAll UsersApplicationDataMicrosoftNetworkConnectionsPbk” klasörüne gidin. buradaki”RASPHONE.PBK” özelliklerine girin ve bunu Salt Okunur hale getirin.

CPU’nuzun kimliği :
Bunun için CPU’nuz Intel olmalı. Önce “Bilgisayarım”ı sağ tıklayın,menü’den “Özellikler”i seçin. Açılan tabloda CPU’nuzun türünügöremeyeceksiniz. Sadece “GenuinIntel” yazar.Windows’unuz CPU’nunPentium mu, yoksa 486 mı olduğunu tanımıyor mu?HKEY_LOCAL_MACHINEHardwareDESCRIPTIONSystem
CentralProcessor


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Ne Mutlu Türküm Diyene