That Which Does Not Kill Us, Makes Us Stronger. DO NOT Let The System Get You Down

FireFox'u hızlandırmak ve sistemi rahatlatmak için...

Firefox ayarlarıyla oynayarak tarayıcımızı hızlandırmayı ve sistem belleği 512 mb yada 1 gb gibi düşük bir seviyede olan kullanıcıların firefox kullanırken sistemlerini nasıl rahatlatabileceklerini anlatacağım.

------------------------------------------------------------------------
A. Web serverlarına bağlanırken tarayıcının hızını arttırmak için;
-----------------------------------------------------------------------

1. Firefox u açın ve adres satırına   about:config   yazıyoruz.

- Tarayıcımızda yer alan (pipeline) özelliği öntanımlı olarak kapalı (false) durumunda geliyor. Bu gizli özelliği açarak web sunucuya aynı anda birden çok istek gönderebilirsiniz. İstekleri tek tek göndermek yerine tıpkı bir boru hattı gibi aralıksız olarak göndererek tarayıcımızın hızlanmasını amaçlıyoruz. Tabi bu özelliği de bağlandığımız serverın desteklemesi gerekiyor!



2. Bu işlem için yukarıda süzgeç kısmına network.http.proxy.pipelining yazıyorum.

- Gördüğünüz gibi default ayarı (false) durumunda. Çıkan satırın üstüne çift tıklayın ve gördüğünüz gibi ayar değişerek (true) oldu.
- Şimdi de yukarıdaki süzgeç kısmına network.http.pipelining yazıyoruz. karşımıza çıkan (network.http.pipelining) yazan yere çıft tıklıyoruz ve ayarı (true) olarak değiştirmiş olduk.

3. Şimdi aynı ekranda görünen network.http.pipelining.maxrequests anahtarını değiştireceğiz.
- network.http.pipelining.maxrequests yazan yere çift tıklıyoruz ve 4 olan değeri silip 8 (ben 6 yaptım) yazıyoruz.

Dikkat: Bu değerin 8 olması sizi bozuk sayfalarla karşılaştığınızda yavaşlatmayacaktır. Kısaca önerim eğer proxy kullanıyorsanız bunu 8 yapmanız, kullanmıyorsanız da internet bağlantı hızınıza göre 4 ile 6 arasında bir değer ayarlamanız yönünde olacaktır. Mesela, proxy kullanmayan standart ADSL kullanıcıları bunu 6 yapabilirler.

Uyarı: Bu değişiklik sonrasında tarayıcınız aşırı yavaşlarsa ayarı tekrar 4 yapınız.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------
B. Firefox ile ilgili en çok şikayet konusu olan bir durum da tarayıcının uzun süreli kullanımında programın şişmesi ve bellek (RAM) kullanımının aşırı artması. 2GB ve üstü RAM'e sahip makinalar bu durumdan pek etkilenmese de 1GB ve altında sistem bellekli Vista yada Win 7 kullanıcılarına bu ipucunu uygulamalarını tavsiye ederim.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
- Önce adres satırına about:config yazıyoruz
- Üstte görünen süzgeç kısmına da browser.cache.disk.capacity yazıyoruz ve gelen anahtar değerini değiştirmek için çift tıklıyoruz.
- Burada gelen ön tanımlı (default) değer 50000 dir. (bende 51200) Bilgisayar sistem belleğiniz 512 MB yada 1 GB gibi bir değerse 50000 yerine 15000 yazarak sistemi rahatlatabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Ne Mutlu Türküm Diyene